Rinoplasti Sonrası Burun Ucu Düşmesi Neden Olur?

Rinoplasti Sonrası Burun Ucu Düşmesi Neden Olur?

Burun estetiği ameliyatı yani rinoplasti estetik operasyonlar arasında en zorlu yöntemler arasında yer almaktadır.  Rinoplasti yapılmadan önce doğru bir analiz yapılmalı, doğru teşhis ve tanılar sayesinde en işlevsel sonuç alınmalıdır.

Burun estetiği sırasında tüm işlemler titizlikle yapılmalıdır. Burun çatısını yerinde tutan ve destekleyen yapılarda bir problem ortaya çıktığı anda ameliyat sonrası burun ucu düşmesi şikayetleri ortaya çıkabilir. Plansız gerçekleştirilen ve doğru değerlendirme olmayan rinoplasti ameliyatlarında burun ucunda düşme olma olasılığı daha yüksektir.

Günümüzde uygulanan başarılı tekniklerle birlikte burun yapısı korunur ve burun destekleri doğru şekilde yerleştirilir. Bu durum sayesinde burun ucunda düşme yaşanması olasılığı düşer. Burun ucunda bir düşme olması durumunda hemen bir revizyon ameliyatı yapılabilir. Bu işlem sırasında gerekli kıkırdak yapı burun içinden alınabilir.  Burun içinden yeterli yapı elde edilemediğinde kulak kepçesi ya da kaburga kıkırdağı urun ucunun desteklenmesi adına kullanılabilir. Burun ucunda bir düşme olduğunda rinoplasti sonrası en az 6 ay geçtiğinde müdahale planlanmalıdır.

Başlamadan önce burun estetiği hakkında önemli bilgiler: Rinoplasti – Burun Estetiği

Burun ucu düşmesi nedir?

“Rinoplasti sonrası burun ucu düşer mi?” sorusu birçok hasta tarafından merak edilmektedir. Kişilerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak yerçekimi etkisi de eklendiğinde burunda ve yüz dokularında belirli oranda yer değiştirme görülmektedir.

İlerleyen yaşlarda burun ucunda belirli oranda düşme olacaktır.  Düşüklüğün oranı kişiye göre değişecektir.  Burun derisi kalın olan kişilerde, kilo değişimi olanlarda burun ucu düşük olabilir. Ayrıca bazı kişilerde burun ucu yapısal olarak da düşüklük gösterebilir.

Rinoplasti sonrasında burun dokuları sert yapıdadır.  Sert yapıya bağlı olarak burun belirli oranda kalkmış gibi durmaktadır. Hastanın burun derisi kalın değilse ve 40 yaş altında genellikle burunda rinoplasti sonrası şekil değişikliği yaşanmaz. Ancak 40 yaş üzeri ve kalın deride deri sarkmaları ortaya çıkabilir.

Burun ucu düşmesi ameliyattan sonra dokuların gergin yapıda olması ve yeterli sertlikte olmaması sebebiyle burun ucunda ortaya çıkan yer değişmedir. Burun ucu bu sebeplere bağlı olarak düşme gösterir. Bu sorun her hastada ortaya çıkmaz. İlerleyen yaşlarda yapılan burun estetiği, kalın ve yağlı deriye sahip burunlarda ve yüz boyutuna göre burun derisi büyük olan hastalarda  burun ucu düşüklüğü görülebilir.

Burun ucu düşüklüğü tedavisi nasıl olur?

Rinoplasti sonrası burun ucu düşüklüğü yaşanan kişilerde yapılacak yeni bir estetik operasyonla şikayetleri ortadan kaldırmak mümkündür. Öncelikle derisi kalın ya da fazla olan hastalarda burun kanadı veya burun ucundan deri azaltılmaktadır. Bu işlem sırasında iskelet yapı kalın ve destekli tutulduktan sonra deri yukarı tutturulur.

Her hastanın burnunda anatomik yapı farklıdır. Bu yüzden yapılacak işlem herkeste aynı başarıyı göstermeyebilir. Burun derisi büyük olan ve yüzü çok küçük olan kişilerde yüksek oranda küçültme olursa burun ucunda daha fazla düşme yaşanabilir.

Burun ucu düşmesi yaşayan hastalarda cinsiyet, yüz hatları, yaş, genel sağlık durumu gibi birçok unsur dikkate alındıktan sonra bir operasyon planlanır ve burun ucunda yaşanan düşüklük ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrası istenen sonuç ortaya çıkmadığında hastanın talebi ve doktorun tercihine göre yeni bir operasyon da planlanabilir.

Burun ucu düşüklüğü nasıl anlaşılır?

Bir kişide burun ucu ile üst dudak arasında 90 derecelik bir açı olması ideal bir burun olarak kabul edilmektedir. Burun ucunda düşüklük yaşandığında bu açı giderek küçülmektedir. Burun ucu üst dudağa doğru yaklaştığında düşme gözle görülebilecek büyüklüğe gelmektedir.

İleri seviyede burun ucu düşmesi olduğunda uzman biri tarafından inceleme olmadan fark edilebilir.  Bu sorunu yaşayan kişilerde estetik açıdan memnuniyetsizlik yaratabilir. Burun ucu düşmesinin engellenmesi adına burun ameliyatlarının titizlikle planlanması önemlidir.

Burun ucu estetiği sürecinde doktor ve hasta arasında sağlam bir iletişim kurulmalıdır. Hasta bu süreçte beklentilerini ve şikayetlerini doktora çok titiz bir şekilde açıkça anlatabilmelidir.  Doktor ise hastanın beklentilerine hangi derece karşılık verebileceğini anlatabilmelidir.  Hasta operasyon hakkında detaylı olarak bilgilendirilmelidir. Görsel olarak yapılacak çalışmalarla operasyon sonrası görünüm hastaya gösterilebilir. Hastanın yüz tipi, kemik yapısı gibi birçok unsura göre en ideal burun yapısı belirlenmelidir. Rinoplasti sonrası burun ucu düşmesi yaşanmaması adına gerekli tüm önlemler uzmanlar tarafından alınmalı ve hastaya da gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.

Burun estetiği sonrasında burun ucunda düşme olur mu?

Burun bölgesinin en uç bölgesi burun ucudur. Bu bölgenin sırt yüzeyinden daha aşağı bir seviyeye gelmesi sebebiyle ortaya çıkan şikayet burun ucu düşmesi olarak nitelendirilir. Kişide burun ucu düşüklüğüne bağlı olarak burun ve dudak arasında yer alan açı daralır. Bu durum estetik açıdan kötü bir görüntü ortaya çıkaracaktır. Burun ucu düşen bir kişi olduğundan daha yaşlı ve yorgun bir görünüme kavuşmaktadır.

Burun estetiği sonrası burun ucu düşer mi sorusunu soran kişiler için evet diyebiliriz. Hastalarda burun ucu düşüklüğü doğal yapıya bağlı olabileceği gibi burun ameliyatı yapılırken fazla doku çıkarılmasına bağlı olarak da yaşanabilir. Alanında profesyonel olmayan bir uzman tarafından yapılan müdahale sonrasında burun ucunun doğal yapısı bozulabilir ve burun desteğinde yaşanan bozulmalara bağlı olarak burun ucu dudağa doğru inerek düşebilir.

Rinoplasti yapılırken burun bölgesinden gerekli olmadan yüksek miktarda kıkırdak doku ve kemik çıkarılırsa burun ucu düşmesi yaşanabilir. Burun ucu düşüklüğü olması durumunda yeni bir estetik operasyon planlanması gerekir.

Bu içerik ilginizi çekti mi: Burun Anatomisi ve İşlevi

Altan Yücetaş hakkında bilmek istedikleriniz

İlk orta ve lise eğitimini dereceyle Adana’da tamamladıktan sonra 1992-1999 yılları arasında Eskişehir Tıp Fakültesinde eğitim görerek tıp doktoru oldu. Aynı yıl, Dicle Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ana bilim dalında estetik, mikro cerrahi, konjenital(doğumsal) anamoliler, yanık tedavisi ve cerrahisi, yüz kırıkları, el cerrahisi, doku nakilleri, baş ve boyun cerrahisi, sinir- kas nakilleri ameliyatlı ve ameliyatsız estetik cerrahi konusunda eğitimine başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım

İletişim bilgileriniz bırakın biz bizi arayalım.





    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    0(541) 233 9313