Meme Ucu Problemleri
Meme ucu yumuşak, hassas yapıdadır. Ayrıca tam olarak bebeklerin ağzı büyüklüğündedir. Ayrıca sıcaklık açısından da emme deneyimi sırasında bebeğin ağzında bir rahatsızlık oluşturmayacak seviyededir. Kadınlarda meme ucunun temel işlevi bebeklerin süt emebilmesidir.
Kadınların meme uçlarının yapısı farklı şekillerde olabilir. Normal meme ucu yapısının birçok farklı varyasyonu bulunur. Meme ucu problemleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Meme ucundaki sorunlar hem estetik açıdan hem bebeğin emme deneyimi açısından bazı sorunlara yol açabilir.
Kadınlarda temel meme ucu sorunları şu şekilde sıralanabilir;
Meme ucu çöküklüğü
Bir kadının meme kanalları olması gerekenden kısaysa meme ucu çöküklüğü yaşanabilir. Memenin büyük veya küçük boyda olması çöküklükle ilgili bir durum değildir. Gelişimsel açıdan bir sorun olması durumunda meme ucunda çöküklük şikayetleri oluşabilir.
Meme ucunun çökük olması bebeğin emmesine engel olabileceği gibi emme deneyimini de zorlaştırabilir.
Meme ucunun düz yapıda olması
Kadınlarda meme ucunun ortasında yer alan bölümün yuvarlak ya da kabarık yapıda olması düz yapıda olduğunu göstermektedir. Meme ucu düzse orta kısım belirsiz olacaktır. Bu durumda meme ucu kelepçe yöntemi adı verilen bir işlemle belirgin hale getirilebilir. Meme ucunun düz olması da bebeğin anneyi emmesini zorlaştıran nedenler arasındadır.
Meme ucunun çok sayıda olması
Kadınlarda meme ucundan başlamak üzere üst ve alta doğru süt çizgisinde birden fazla meme başı bulunabilir. Genellikle bu sorun kişide ben çıkması ile karıştırılmaktadır. Bazı vakalarda orijinal meme başı ile aynı seviyede yan yana da olabilir.
Meme ucunun çokluğu meme ucu tabanının genişlemesine yol açar. Bu durum estetik açıdan rahatsız etmesi dışında bir sorun oluşturmaz.
Meme ucu büyüklüğü
Meme ucunun normalden büyük olması sık karşılaşılan bir durumdur. Meme ucu büyüklüğü kadınların yaşam konforunu günlük hayat içinde olumsuz etkileyebilir. Genellikle ince giysiler giyildiğinde meme ucu belli olur. Bu durumda ince giysilerle birlikte göğüs pedi kullanmak zorunda kalınabilir.
Bir kadının meme ucunun yüksek ve geniş olması bebeğin emmesi için çok konforlu ve ideal bir yapıdır. Ancak annenin bu bölgeyi gizleyebilmesi açısından zor bir durumdur. Meme ucu büyüklüğü çok rahatsız edici bir boyuttaysa estetik operasyonlarla ideal boyuta getirilebilir.
Meme ucu problemleri tedavisi nasıl yapılır?
Kadınlarda meme ucu problemleri sık karşılaşılan şikayetler arasında yer almaktadır. Meme ucunda mevcut şikayetler doğuştan ortaya çıkabileceği gibi sonradan da yaşanabilir. Meme ucunda görülen şikayetler bebeğin emmesi açısından sorun yaratabileceği gibi estetik açıdan da rahatsız edici olabilir.
Meme ucu tedavisi için öncelikle yapılan muayene sonrasında hastanın rahatsızlığı belirlenir. Daha sonra hastanın mevcut sorunu, durumu, tercihi ve doktorun görüşüne göre bir tedavi planı belirlenmektedir.
Meme ucu problemine özel tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir;
Meme ucu çöküklüğü tedavisi nasıl yapılır?
Meme ucu çöküklüğü en sık karşılaşılan meme ucu sorunları arasındadır yer alır. Bu durumda altta yatan hastalık ve gelişimsel probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Meme ucu çöküklüğü tedavisi için kullanılan tedavi seçenekleri çöküklüğün durumuna göre değişebilir. Meme ucu çöküklüğü hafif, orta ve ağır düzeyde ortaya çıkabilir.
Meme ucu çöküklüğü hafif düzeyde olduğunda meme ucunun çevresine basma ve masaj işlemi sayesinde meme ucunun dışarı çıkması sağlanabilir. Meme ucu el ile normal hale geldikten sonra zaman geçtiğinde eski haline gelebilir. Hafif düzeyde lokal anestezi ile kalıcı dikiş uygulanabilir. Bu işlemde süt kanallarına dokunulmaz ve bebek emzirmede bir sorun yaşanmaz.
Orta düzeyde meme ucu çöküklüğü tedavisinde hafif bir zorlama sayesinde meme ucunun dışarıya çıkması sağlanabilir. Baskı ya da çekme etkisi sonrasında meme ucu tekrar eski pozisyonunu alabilmektedir. Kadınlar orta düzey meme ucu çöküklüğü durumunda zorlanmayla da olsa emzirebilmektedir. Meme kanalları etrafında uygulanacak ufak bir doku parçası sayesinde meme ucu dışarı alınması mümkündür. Bu işlem sırasında süt kanallarına zarar verilirse emzirme yapılamayabilir.
İleri düzeyde meme ucu çöküklüğü tedavisi için de belirli durumlarda meme ucuna masaj yapma ya da nadir durumlarda çekme yöntemiyle meme ucu öne getirilebilir. Bu düzeyde kadınlarda süt kanalları gelişim özelliklerini kaybeder ve bebek emzirmek mümkün olmaz. Meme başı içeriye doğru ileri düzeyde gömülen kadınlarda hijyen şikayetleri fazla olabilir. Bu durumda süt kanalları kısa olabilir ve kanal kesildikten sonra meme ucu serbest hale getirilir. Emzirme olmasa da meme ucundaki estetik kaygılar giderilebilir.
Meme ucu çokluğu tedavisi nasıl yapılır?
Meme ucu çokluğu şikayetlerinde hastaya cerrahi işlem uygulanarak fazla olan uçlar alınabilir. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. İşlem sırasında meme ucunda fazla olan başlar alınmaktadır. Operasyonda meme ucu ve diğer bölgelerde gözle görülecek bir iz kalmamaktadır.
Meme ucu çokluğu sadece estetik kaygılar sebebiyle yapılmaktadır. Operasyon yapılmaması hastada bir şikayete yol açmaz.
Meme ucu büyüklüğü tedavisi nasıl yapılır?
Meme ucu büyüklüğü tedavisi için meme ucu küçültme ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla meme ucundaki fazlalık olan bölge alınır ve meme ucunun küçülmesi sağlanır. Meme ucunda yükseklik açısından bir şikayet olması durumunda özel kesi tekniği uygulanarak yükseklik istenen seviyeye çekilebilir.
Meme ucu küçültme ameliyatında süt kanalları genellikle zarar görmez. Ancak emzirme sorunlarının ortaya çıkma riski de vardır. Başarılı bir cerrah tarafından yapıldığında süt kanalları zarar görmez ve emzirme yeteneğinde bir sorun yaşanmaz.
İlk orta ve lise eğitimini dereceyle Adana’da tamamladıktan sonra 1992-1999 yılları arasında Eskişehir Tıp Fakültesinde eğitim görerek tıp doktoru oldu. Aynı yıl, Dicle Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ana bilim dalında estetik, mikro cerrahi, konjenital(doğumsal) anamoliler, yanık tedavisi ve cerrahisi, yüz kırıkları, el cerrahisi, doku nakilleri, baş ve boyun cerrahisi, sinir- kas nakilleri ameliyatlı ve ameliyatsız estetik cerrahi konusunda eğitimine başladı.