Jinekomasti erkeklerde meme büyümesi demektir

Jinekomasti Erkeklerde Meme Büyümesi

Jinekomasti ameliyatlarında en başarılı sonuçlar…

Daha fit ve daha erkeksi bir görünüme mi kavuşmak istiyorsunuz?

O halde tanışalım, jinekomasti ameliyatları hakkında merak ettiklerinizi yanıtlayalım ve size özel uygulamaları konuşalım.

Deneyimlerimizden faydalanmak için İstanbul ofisimizle hemen iletişime geçin.

Bilgi Al

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti, genel tanımı ile erkeklerde meme büyümesidir.

Hem erkeklerde hem kadınlarda bulunan meme bezleri, normal şartlarda erkeklerde küçük ve gelişmemiş durumdadır. Östrojen ve testesteron hormonlarının dengesizliklerden kaynaklanan meme dokusu büyüklüğü, nadir olarak tek memede görülse de, çoğunlukla her iki memede meydana gelmektedir.

Bu durum sık görüldüğü genç ergenlerde ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilir. Kamburluk gibi duruş bozukluklarının yanı sıra büyük ve sarkık memeyi saklamak için bol kıyafetler giymek, spor yapmaktan ve denize girmekten çekinmek, sosyal ortamlarda olmaktan kaçınmak ve içe kapanıklılık bu sorunlardan bazılarıdır. Jinekomasti sadece ergenlik dönemindeki gençlerde değil 50 yaş ve üzeri erkeklerde de görülmektedir.

Meme büyüklüğüne, derinin elastikiyet kabiliyetine ve sarkmasına göre 4 grupta toplanan jinekomastinin her bir evresi için farklı tedavi şekilleri uygulanmaktadır. Ameliyat sonrasında, hasta hemen ertesi gün iş ve sosyal hayata dönebilmektedir.

Jinekomasti ameliyatı öncesi işaretleme

Jinekomasti neden olur?

Erkeklerde meme büyümesi, büyük oranda nedeni bilinmese de genellikle hormonal, nadiren tümöral olabilir. Genetik nedenler, kötü beslenme alışkanlıkları, madde ve bazı ilaçların yoğun kullanımı, hızlı kilo alıp verme gibi durumlar, erkeklerde meme büyümesi oluşumunda ciddi roller oynayan etmenlerdendir.

Hormon dengesizliği: Jinekomasti, seks hormonları olarak bilinen testosteron ve östrojen arasındaki dengesizliğe bağlı olabilir. Bu dengesizliğin sebebi çoğu zaman bilinmese de östrojen seviyesinde görülen artışın meme dokusunun büyümesine sebep olduğu bilinen bir gerçektir.

Şişmanlık: Aşırı kilolu olmak (obez), fazla yağ dokusuna sahip olmak demektir. Vücutta bulunan yağ fazlalığı ise meme dokusunun büyümesine sebep olur. Kilo vermek veya egzersiz yapmak meme küçülmesine bir miktar yardımcı olsa da, genişleyen deri sebebi ile memelerde sarkmalar görülür.

İlaç yan etkileri: Düzenli ya da kısa süreli de olsa daha sağlıklı olmak için kullanılan bazı reçeteli ilaçların jinekomastiye sebep olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra spor performansı veya vücut geliştirme için anabolik steroidler alan erkeklerde de sıklıkla jinekomasti gelişir.

Zararlı ürün ve madde kullanımı: Aşırı alkol tüketimi vücut ve karaciğer fonksiyonlarını etkilediği için jinekomastiye sebep olabilir. Sigara ve uyuşturucu madde kullanımı da jinkomasti oluşumuna sebep olur.

Bazı hastalıklar: Böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, nadiren görülen ve genetik bir hastalık olan Klinefelter sendromu ya da testislerde oluşan enfeksiyon veya tümörler

Bilgi Al
Jinekomasti ameliyatı öncesi ve sonrası görüntüler

Jinekomasti hangi yaş aralığında görülür?

Genellikle ergenlik döneminde sıklıkla görünse de erkekte meme büyümesi sorunu hemen hemen her yaşta karşımıza çıkabilir.

Yeni doğan erkek bebeklerde: Anne karnında plasenta içindeyken anneden bebeğe östrojen hormonu geçişi de olur. Bu sebeple yeni doğan bebeklerde geçici süre ile jinekomasti görülebilir ancak bu durum bir kaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Ergenlik döneminde: Ergenlik dönemindeki gençlerde, hormon seviyeleri değişir. Ergen erkeklerde, testosteron seviyesinin düşmesi ve östrojen seviyesinin yükselmesi durumunda meme dokusunun büyümesi gözlemlenebilir.

Ergenlik çağındaki erkeklerde hormonal değişime bağlı jinekomasti oluşumu sıklıkla gözlemlenmektedir. Yaş ilerledikçe hormon seviyeleri düzelir ve etki ortadan kalkar ancak yine de ergenlik döneminde oluşan bu durum, ciddi stres yaratarak psikolojik bozukluklara sebep olabilir.

Yaşlılık: Erkekler yaşlandıkça, daha az testosteron üretirler. Ayrıca hareketleri yavaşladığı için daha az aktiftirler, kilo alma ve daha fazla vücut yağına sahip olma eğilimindedirler. Dolayısıyla; vücutta daha fazla östrojen üretilmesi ile hormon düzeylerindeki bu değişiklikler, aşırı meme dokusu büyümesine yol açabilir.

Bilgi Al

Jinekomastinin görülme sıklığı nedir?

Jinekomasti, yaşamın bir çok döneminde görülebilir.

Türk Tabipler Birliği yapmış olduğu araştırmaların sonucunda; Yeni doğanlarda; %50’ye varan oranlarda, 10 – 16 yaş arasında; %50 – %75 oranlarında, Yaşlılık döneminde ise yaşlanmayla birlikte androjenin azalması, vücut yağ oranının artması sebebiyle jinekomastinin görüldüğünü açıklamıştır.

Ergenlikte jinekomasti, 10-16 yaşları arasındaki erkek çocuklarda %40’a varan oranlarda görülmektedir. 1989 tarihinde Ankara’da yapılan bir araştırmada oran %34.6 olarak belirlenmiştir. En yüksek insidans boyca büyüme hızının en yüksek değeri “peak height velocity” ile eş zamanlı olmak üzere literatürde %65, 1989 tarihinde Ankara çocuklarında yapılan araştırmada %61.1 olarak bulunmuştur (Areola altı glandüler disk çapı 0.5 cm kadar ufak jinekomastiler de dahil edilmiştir). Jinekomasti hastaların %27.1’inde bir yıl, %7.7’sinde ise iki yıl sürmüştür. Yetişkinlerin %4’ünde ise disk çapı 4.0 cm’den daha büyük jinekomastinin sürdüğü gözlenmiştir.

Jinekomasti nasıl anlaşılır?

Jinekomasti, büyük oranda muayene esnasında anlaşılır. Genellikle ergenlik döneminden itibaren erkeklerde meme büyümesi ve meme ucu şişmesi görülebilir. Kesin olarak tanısının konması için ultrasound gibi tetkiklerin yapılması gerekir.

Erkeklerde meme büyümesi, sadece ergenlik dönemindeki gençlerde değil ileri yaşlarda oluşan durumlar da benzer tanı yöntemleriyle anlaşılır ve sebebi araştırılır.

Belirtileri nelerdir?

Jinekomasti, gözle görülen büyüme dışında bazı belirtilere de sahiptir.

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Meme dokusunda şişkinlik
  • Göğüslerde ağrı ve acı
  • Tek memede ya da her iki memede görülen meme başı akıntıları
  • Bir göğsün diğer göğüsten daha büyük olması
  • Meme ucunun hemen altında yumru hissi gibi…

Jinekomasti kaç evreden oluşur?

Jinekomastinin evreleri; meme büyüklüğüne, derinin elastikiyet kabiliyetine ve sarkma miktarına göre 4 gruba ayrılır.

1.grupta; deride sarkma yoktur. Memede, kişiyi tişört giydiğinde rahatsız eden hafif düzeyde bir büyüme vardır.

2.grupta; memedeki hem meme dokusu hem de yağ dokusu artmıştır. Deride sarkma olmadan küçük bir kadın memesi büyüklüğündeki bu durum, kişiyi oldukça mutsuz eder. Duruş bozukluğuna sebep olabildiği gibi aynı zamanda davranış bozukluğuna da sebep olabilir.

3.grupta; deride sarkma, gevşeme ve bollaşma başlamıştır. Bütün bunların yanında, hem meme dokusu yani gland hem de memedeki yağ miktarı oldukça artmıştır.

4.grupta; artık kadınlardaki göğüs küçültme ameliyatı benzeri, cerrahi ameliyat gerektirecek düzeyde meme büyümesi ve sarkması oluşmuştur.

Erkek memesinin büyüklüğü ne olmalıdır?

Erkeklerde meme büyümesi, meme dokularının aşırı gelişim göstermesi sonucu meydana gelir.

Östrojen ve testesteron hormonlarındaki dengesizlik, fast-food tarzı beslenme, aşırı kilo almak ve hızla vermek, madde kullanımı, karaciğer fonksiyonlarında görülen bozukluklar ve nadiren de olsa tümör oluşumu, erkeklerde meme büyümesinin başlıca sebepleridir.

Jinekomasti, bazen küçük bir kadın memesi boyutlarına ulaşabildiği gibi nadiren de olsa bazı vakalarda tek taraflı gözlemlenmektedir.

Erkek memesinin büyüklüğü, göğüs kafesi ve boy ile orantılı, aşırı yağlanmadan arınmış olmalıdır.

Jinekomastinin hangi evrede olduğu, konunun uzmanı olan bir doktora danışılarak tespit edilmelidir.

Detaylar için izleyin

Op. Dr. Altan Yücetaş, erkekte meme büyümesi (Jinekomasti) hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?

Jinekomasti tedavisine, bu konuda uzman bir doktorun muayenesi sonrasında başlanılır. Jinekomastinin hangi sınıflandırmaya girdiği anlaşılmalı, hangi evrede olduğu belirlenmelidir.

İlk iki evrede, Vaser Liposuction ile çok başarılı sonuçlar alınır.

Üçüncü evrede de Vaser Liposuction çoğunlukla yeterli olmaktadır ancak bu evrede nadiren de olsa deri fazlalığını çıkarmak gerekebilir.

Dördüncü evrede ise kadınlardaki meme küçültme ameliyatına benzer, ters ‘T’ şeklinde iz bırakan meme küçültme ameliyatı yapılır. Bu sayede tüm deri sarkması ve meme büyüklüğü düzeltilerek düz bir meme şekli elde edilir. Genel anestezi ile yapılan bu operasyon ortalama 45 dakika kadar sürer.

Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

  • Vaser liposuction ile jinekomasti ameliyatı, hastanede kalmayı gerektirmez. Hasta, ameliyat sonrası birkaç saat içinde taburcu edilebilir.
  • Ağrı neredeyse olmaz. Aşırı spor yapılmış da göğüs bölgesinde hamlama oluşmuş gibi bir ağrı hissedilir. Bu durum; kas gevşetici ve basit ağrı kesicilerin kullanımı ile rahatlıkla geçer.
  • Vaser liposuction yani ultrasonik liposakşın (ultrasound liposuction) kullanıldığı için diğer dokular zarar görmez. Bu sayede hemen ertesi gün sosyal yaşama dönülür.
  • 2 gün sonra duş alınabilir.
  • Ameliyat sonrası ciltte sarkma olmaması için 4 hafta korse yani jinekomasti atleti kullanmak gerekir.
  • Jinekomasti ameliyatı sonrası spor yapmak isteyenler ilk ay yürüyüş ve hafif koşular yapabilir. Vücut geliştirme gibi sporlar ise ancak birinci ay dolduktan sonra yapılmalıdır.

Vaser Liposuction ile jinekomasti ameliyatının avantajları nelerdir?

Ultra sound özellikli ses dalgalarının kullanıldığı vaser liposuction yöntemiyle yapılan jinekomasti ameliyatları günümüzde en iyi sonucu veren tekniktir.

Vaser liposuction’da gönderilen ses dalgalarının yağ seçici özelliği bulunmaktadır ve çevre bağ dokulara, damar ve sinirlere zarar vermeden yağları parçalayarak eritir. Bu uygulama, hastanın hemen sosyal yaşama dönmesini sağladığı için de avantajlıdır.

Vaser liposuction ile jinekomasti ameliyatı yaptıran kişilerde, genel vücut şekillendirmesi için karın bölgesine de Vaser Lipo uygulanırsa çok daha orantılı ve doğal bir sonuç elde edilir.

Meme küçültülürken göze batan karın bölgesi yağları, rahatlıkla vaser teknolojisiyle alınabilir. Hatta üçüncü nesil Vaser Liposuction tekniğiyle karın bölgesinde six pack oluşumu zahmetsizce görünür hale getirilir. Vaser Hi Def olarak bilinen karın kaslarının görünür hale getirilmesi işlemi, kişilerin özgüvenlerini oldukça artırır.

Jinekomasti ameliyatının fiyatları nasıl belirlenir, neye göre değişir?

Ameliyatta kullanılacak olan teknik ve teknoloji, jinekomastinin hangi evrede olduğuna bakılarak belirlenir.

Jinekomasti ameliyatının fiyatı ise hangi tekniğin ve teknolojinin kullanılması gerektiğine göre değişir.

Erkekte meme büyümesinin yanında meme derisinde sarkma varsa bu durum da fiyat için belirleyicidir.

Sitemizin iletişim sayfasında bulunan mail veya WhatsApp yoluyla, sorunlu bölgenin fotoğrafını göndererek hem operasyon hakkında detaylar hem de jinekomasti ameliyatı ücretleri konusunda sizi bilgilendirmemizi isteyebilirsiniz.

Ayrıca ücretsiz muayeneniz esnasında jinekomasti ameliyatı yaptıranların öncesi ve sonrası resimlerini görebilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Meme büyümesi ile beslenmenin bir ilgisi var mıdır?

Erkeklerde meme büyümesini oluşturan etmenlerden biri de kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Hazır yiyeceklerde bulunan katkı maddelerinin de jinekomasti oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca hızlı kilo alımları ve yine hızlı kilo verme durumları da erkeklerde meme büyümesine ve meme sarkmasına neden olabilir.

Jinekomasti tedavisi ilaçla yapılabilir mi?

Tek tedavisi cerrahi yöntemlerdir ve başka yöntemler kullanılarak tedavi etmek mümkün değildir. Ancak ameliyatı oldukça basittir ve operasyon deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapılırsa sonuçları yüz güldüren operasyonlardandır.

Erkeklerde meme büyümesi kilo verince geçer mi?

Şişmanlığa bağlı oluşan yağlanmaya bağlı meme büyümesi, genellikle kilo verince düzelmez.

Erkekte meme büyümesi çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli?

Meme büyümesi, ergenlik dönemi bitiminde de devam ediyorsa ve belli bir hastalık nedeni ile oluşmamışsa cerrahi tedavi gerektirmektedir.

Testesteron hormonu sağlayan ilaçları kullansam jinekomasti geçer mi?

Ameliyattan korkan ve olmak istemeyen hastaların, testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar kullandığını ve bu ilaçlarla sınırlı bir gerileme elde ettiklerini görüyoruz. Ancak bu ilaçların, meme büyüme sorununu tamamen ortadan kaldırmadığını ve çok fazla yan etkileri olduğunu unutmayınız. İlaç kullanan hastaların, daha büyük rahatsızlıklarla uğraşmak zorunda kaldığını ve Jinekomasti için cerrahi müdahalenin altın standart olduğunu bilmenizi isteriz.

Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?

Meme kanseri erkeklerde çok az oranla görülmektedir. Sadece genetik bir hastalık olan Klinefelter’s sendromu sonucu oluşan jinekomasti de meme kanseri görülme olasılığı çok yüksektir.

Ameliyat için yaş sınırı var mıdır?

Jinekomasti genellikle ergenlik döneminde başlar ancak 50 yaş ve üzeri erkeklerde de görülür. Ergenlik dönemindeki delikanlılarda görülen meme büyümesi gerileyici olabilir. Bu yüzden 18 yaş altı gençlerde, sorunun kalıcı olup olmadığı belirlenene kadar bir uygulama yapılmamalıdır.

Erkekte meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır?

Öncelikle meme büyümesinin hangi evrede olduğu doktorunuz tarafından belirlenir. En uygun teknik kullanılarak operasyon gerçekleştirilir. Genellikle ilk üç evrede vaser liposuction uygulamaları ile problem çözülebilir. 4. evre durumlarında ise, kadınlarda uygulanan meme küçültme ameliyatına benzer bir operasyon yapılır.

Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürer?

Operasyonlar, ortalama 45 dakika sürer.

Ameliyat anestezi ile mi yapılıyor?

Erkekte meme küçültme ameliyatı bazen lokal bazen de genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat sonrası hasta aynı gün ya da bir gün sosyal hayatına dönebilmektedir.

Jinekomasti yaptıranlarda ameliyat sonrası çok ağrı olur mu?

Ağrı neredeyse olmaz. Aşırı spor yapılmış da göğüs bölgesinde hamlama oluşmuş gibi hafif bir ağrı olur. Bu durum ise rahatlıkla kas gevşetici ve basit ağrı kesicilerle geçer.

Ameliyat sonrasında iyileşme süreci nasıldır?

Hasta, ameliyat sonrası birkaç saat içinde taburcu edilebilir. Hemen ertesi gün iş ve sosyal yaşama dönülebilir.

Ameliyat sonrası korse kullanmak gerekir mi?

Ameliyat sonrası ciltte herhangi bir sarkma olmaması ve istenilen sonuca kolayca ulaşılabilmek için 4 hafta süreyle korse yani özel bir atlet kullanmak gerekir.

Ameliyat sonrası iz kalır mı?

Jinekomastinin hangi evrede olduğuna ve problemin hangi yöntemlerle çözüldüğüne göre bu sorunun yanıtı değişkendir. Özellikle ilk 3 evrede, vaser liposuction uygulaması ile sorun kolayca ve iz kalmadan çözülebilir. Ancak 4.evrede bulunulan durumlarda, kadınlardaki meme küçültme ameliyatına benzeyen ve ters ‘T’ şeklinde iz bırakan meme küçültme ameliyatı yapılır. Diğer 3 evre için uygulanan ameliyat tekniklerinde, iz kalıcı değildir.

Jinekomastiyi hangi doktorlar yapar?

Ameliyatı, Estetik Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanı doktorlar yapar.

Ameliyat sonrasında spor yapılabilir mi?

Ameliyat sonrası spor, ilk ay yürüyüş ve hafif koşular şeklinde yapılabilir. Vücudu zorlayacak hareketlerden ve ağır sporlardan özellikle ilk ay kaçınmak doğru olacaktır. Vücut geliştirme gibi sporlara ise ancak birinci ay dolduktan sonra başlanmalıdır.

Ameliyatın etkisi ne kadar sürer, tekrarlamak gerekir mi?

Erkeklerde meme büyümesi ameliyatının en güzel taraflarından biri, hem meme dokusu hem de yağ dokusu alındığı için bir daha tekrarlama olmamasıdır. Sadece aşırı miktarlarda kilo alındığı zaman memede bir miktar büyüme olur.

Ameliyat yaptıranlarda şişlik, morarma ve ödem ne zaman geçer?

Erkeklerde meme küçültme ameliyatlarında tercih ettiğim vaser liposuction ile neredeyse hiç şişlik, morarma ve ödem oluşmaz. Kişi rahatlıkla ertesi gün sosyal hayatına ve iş yaşamına dönebilir.

Hasta Yorumları

Op. Dr. Altan Yücetaş Jinekomasti estetiği konusunda hasta yorumları

Sizi Arayalım





    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    Altan Yücetaş - İletişim formu görseli