Burun Şekil Bozuklukları

Burun Şekil Bozuklukları

Burun şekil bozuklukları, burunda belirli fonksiyonları engelleyecek ya da görüntü olarak rahatsız edici bir bozukluk olmasıdır. Kemik ve kıkırdaktan ibaret olan burun yapı olarak iç ve dış yapısıyla birlikte bir bütünlük içerir. Komplike bir sisteme sahip olmasının yanında nefes alma ve koklama fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlar.  Burun yüzün tam ortasında bulunduğu için yüzün estetiğinde çok önemlidir. 

Nefes alma eylemi burundan gerçekleştirildiğinde ağızdan alınan nefese göre daha nemli ve temiz bir hava ciğerlere ulaşır. Burun nefesinde hava bronşlara daha fazla iletilir.  Bu işlem sırasında daha verimli nefes alma süreci yaşanır.

Burunda görülen şekil bozuklukları ise kıkırdak, kemik ve doku unsurlarına bağlıdır ve burunda kronik bir  burun tıkanıklığı oluşmasına yol açabilir.  Ayrıca burundaki şekil bozukluğu durumlar yüzün estetik yapısını da memnun olunmayan bir duruma getirebilir.

Kişide burun şekil bozuklukları genel olarak ergenlik sonrasında belirgin hale gelmeye başlar.  Burunda eğrilik, burun ucunda düşüklük ve burun darlığı gibi birçok şekil bozukluğu görülebilir.

Burun şekil bozuklukları nedenleri nelerdir?

Burun ucunda yaşanan şekil bozukluklarının önemli bir kısmı gelişme döneminde ortaya çıkan travmalara bağlıdır. Burun şekil bozukluğu nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Vücutta bazı hormonların fazla salgılanması ve hormon dengesizlikleri burunda şekil bozuklukları yaratabilir.  Burun kemiği şekilsizlikleri, kıkırdak büyüklüğü, burun içi daralması gibi durumlara yol açabilir.
  • Kıkırdak dokudan meydana gelen burunda sert darbeler alınması durumunda travma sonuçlarında düzeltilmesi zor olan burun şekil bozuklukları oluşabilir.
  • Burun yoluyla alınan bazı ilaçlar direk olarak burun temaslı olduğu için iç dokuda bazı komplikasyonlara yol açabilir.  Burun kıkırdak dokusunu zamanla eriten bu ilaçlar burun içinde deformasyonlar oluşturabilir.
  • Burun içinde ya da çevresinde iyi ve kötü huylu tümör oluşumları gözlenebilir. Bu durum cilt kanserine yol açabilir.  Cilt kanserine bağlı oluşan tümörler belirgin hale gelmesi sebebiyle burunda şekil bozuklukları oluşturabilir.

Burun şekil bozuklukları genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkmaya başlar. Özellikle bu dönemlerde travmalara yol açabilecek spor dallarına karşı dikkatli olunması ve spor yapılıyorsa gerekli önlemlerin alınması istenir.

İlginizi çekti mi: Burun Anatomisi ve İşlevi

Burun şekil bozuklukları belirtileri nelerdir?

Burun şekil bozukluğunda en yaygın belirti burun tıkanıklığı olmasıdır. Özellikle iç bölgedeki sıkışma durumları burun tıkanıklığına yol açabilir.

Burun ucu düşüklüğü, kemer ve eğrilik gibi dış görünüm bozukluklarında da bazı belirtiler görülebilir. Burun şekil bozukluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Eğrilik: Burun şekil bozukluklarında ilk belirtilerden biri eğriliktir. Burnun sırt yapısında asimetrik eğimler oluşabilir. Eğrilikler zamanla iç dokuda daralma ve solunum güçlükleri oluşturur.
  • Kemer: Burun şekil bozuklukları arasında belirtilerde kemer de yaygın olarak görülür. Burun ortasında içe doğru bir kavis şeklinde görülür. 
  • Burun ucu düşüklüğü: Burunun en yüksek noktasındaki ucun sırt seviyesinden daha aşağı noktaya gelmesidir. Burun ve üst dudak arasındaki açı 90 derecenin altına iner.
  • Nefes alma sorunları:  Burun şekil bozukluğunda önemli belirtilerden biri nefes alma sorunlarıdır. Ciddi komplikasyonlar olan nefes sorunları kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Burun şeklinin anormal değişmesi:  Burunda kemik, kıkırdak ve et dokusunda ortaya çıkabilen anormal değişimler olabilir.  Burundaki anormal değişimlerde mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.
  • Burun deliklerinde anormallik oluşması: Burun şekil bozuklukları genel olarak burun delikleri görünümüne de etki eder. Burundaki şekil bozuklukları burun delikleri arasındaki orantıyı da ortadan kaldırır. 

Burun şekil bozuklukları belirtilerinin önemli bir bölümü başlı başına sorunların kendisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Burun şekil bozukluğu tanısı nasıl konur?

Burun şekil bozuklukları çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Burun şekil bozukluğu tanısı için kullanılabilecek yöntemler şöyledir;

  • Fiziksel muayene:

Burunda görülen şekil bozuklukları fiziksel muayene ile ortaya çıkabilir. El ve öz ile yapılan muayenede bozuklukların önemli bir bölümü anlaşılabilir.  Fiziksel muayenede fonksiyon kayıplarından ziyade estetik durumlar üzerinde inceleme yapılır. Burnun yamukluk durumu ve diğer sorunlar saptanır.

  • Burun röntgeni:  

Fiziksel muayene ile şekil bozuklukları belirlenmesi durumunda burun röntgeni de çekilmelidir.   Röntgen sırasında şekil bozukluğu yanında geniz eti gibi ortaya çıkardığı problemler de saptanır.  Eğrilik varsa röntgen sayesinde eğriliğin boyutu da kolayca saptanabilir.

Burun şekil bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Burun şekil bozuklukları için tek yöntem cerrahi estetik işlem yapılmasıdır.  Ameliyatsız olarak çözümlenebilecek burun sorunları sadece burnun büyük ve küçüklüğüne yönelik işlemleri kapsamaktadır. Burunda görülen eğiklik, eğrilik gibi şekil bozuklukları için ameliyat tek tedavi seçeneğidir. Hastanın mevcut sorunu ve estetik kaygılarına göre burun şekil bozukluğu cerrahisi uygulanabilir.  Bazı durumlarda operasyon yapılması zaruri hale gelebilir.

Burun şekil bozuklukları önlenebilir mi?

Kişide oluşabilecek burun şekil bozuklukları engellenebilir.  Bu süreçte yapılabilecek ve dikkat edilecek bazı unsurlar ile şekil bozukluğundan kaçınılabilir.

Burun şekil bozukluğu engelleyebilmek için şunlar yapılabilir;

  • Uyuşturucu madde kullanımı burunda ciddi şekil bozuklukları ve solunum güçlükleri oluşturabilir. Nazal yolla alınan maddelerdeki kimyasal içerikler burnun kıkırdak yapısına zarar verir.
  • Kanser çeşitlerinin önemli bir bölümü burun bölgesinde şekil bozuklukları oluşturabilir.  Solunum problemleri ve doku hasarları olmaması adına kanserden korunacak önlemler hayat düsturu haline getirilmelidir.
  • Hormon dengesini bozan ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır.  Nazal spreyler ise en az 3-5 gün arayla kullanılmalıdır.
  • Burun bölgesinin darbelere karşı korumak çok önemlidir. Yumuşak kıkırdak doku travmaları burunda yamukluk, kemer, burun ucu düşüklüğü oluşturacak durumlardır. Her yaşta  burnu fiziksel darbelerden korumak önemlidir.
Altan Yücetaş hakkında bilmek istedikleriniz

İlk orta ve lise eğitimini dereceyle Adana’da tamamladıktan sonra 1992-1999 yılları arasında Eskişehir Tıp Fakültesinde eğitim görerek tıp doktoru oldu. Aynı yıl, Dicle Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ana bilim dalında estetik, mikro cerrahi, konjenital(doğumsal) anamoliler, yanık tedavisi ve cerrahisi, yüz kırıkları, el cerrahisi, doku nakilleri, baş ve boyun cerrahisi, sinir- kas nakilleri ameliyatlı ve ameliyatsız estetik cerrahi konusunda eğitimine başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım

İletişim bilgileriniz bırakın biz bizi arayalım.





    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    0(541) 233 9313