Burun Anatomisi ve İşlevi

burun anatomisi ve işlevi

Burun; kıkırdak ve kemik yapısından meydana gelen kas ve deri ile kaplı olan bir duyu organıdır. Bu organın solunum sisteminde çok önemli bir yeri bulunmaktadır.  Burun boyutu ve şekli kişiye göre ve ırka göre değişiklik gösterebilir.

Burnun temel işlevi kişiye bir havayolu sağlaması, koku alma işlevini yerine getirilmesi, alınan havayı nemlendirmesi, alınan havanın ısıtılma işleminin yapılması ve alınan havanın filtre edilmesi olarak nitelendirilebilir.

Burun solunum sisteminde yer alan ilk organdır. Ayrıca koku alma en önemli işlevleri arasında yer almaktadır. Koku alma işlevi için burun tavanında yer alan mukozasda orta konka ile septumun birleştiği yerde bulunan koku hücreleri görev alır. Burun bölgesinin iç yüzeyinde ve konkaların etrafında yer alan mukoza ve salgılar hava yoluyla gelen parçacıkları tutmaktadır.  Bu parçacıklar mukoza üzerinden tüylü hücreler yardımıyla koana ve yutağa taşınmaktadır.  Mukozada yer alan salgıda antimikrobiyal maddeler de yer almaktadır.

Konkalar içinde yer alan kan damarlarının genişlemesine bağlı olarak büyüme ve küçülme yaşarlar. Bu durum burun boşluğundan geçiş yapan havanın şişmesini ve ısınmasını sağlar. Burunda ısınan hava daha sonra nefes borusu ve akciğerlere geçiş  yapar. Burun bu işlevi sayesinde alt solunum yollarının da korunmasını sağlamaktadır.

Burnun dış bölümleri nelerdir?

Burnun dış bölgesi genel olarak 3 bölümden meydana gelmektedir;

  • Burun ucu

Burun ucuna tip adı da verilmektedir. Burun ucuna yönelik yapılan ameliyatlar tipplasti olarak isimlendirilir. Burun ucunun küçültülmesi, burun ve dudak arasında yer alan açının değiştirilmesi gibi burun ucu ameliyatları yapılabilir.

  • Burun sırtı

Rİnoplasti işlemleri genellikle burun sırtı bölgesinde yer alan sorunları ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Burun sırtı birçok sağlık ve görünüm sorununun ortaya çıktığı bölümdür. Burun ucunda kemer görünümünün değiştirilmesi, geniş burun sırtının düzeltilmesi, burun eğriliğinin giderilmesi, burunda çökme sorunlarını ortadan kaldırma, nasal valv darlık sorunları burun sırtında uygulanan işlemlerdir.

  • Burun kökü

Burun kökü burnun en arka kısmıdır. Her insanda kişisel özelliklere göre burun kökü yapısı farklı olur.  Bazı kişilerde burun kökü çukur yapıda olabilecekken bazı kişilerde de yüksek olabilir. Burun kökü bozuklukları yapılacak burun estetiği operasyonları ile kolayca ortadan kaldırılabilir.

Bu içeriğimize bakmak ister misiniz: Burun Şekil Bozuklukları

Burun yapısı nasıl olur?

Burun yapı olarak kemik, kıkırdak, kas ve bağ dokularından meydana gelmektedir. Burunun en alt tabakasında kemik ve kıkırdak yapılar yer almaktadır. Burundaki kemik yapısında burun kemiği,  yanak kemiğinin belirli bir kısmı ve alın kemiğinin belirli bir kısmı yer almaktadır.

Burundaki kıkırdak yapı üst farklı bölümden meydana gelmektedir. Üst yan kıkırdak, alar kıkırdak ve aksesuar kıkırdaklar burundaki kıkırdak yapıları oluşturur. Kemik ve kıkırdak bölüm üzerinde kemik zarı bulunur. Bu bölümlerde kemik zarıyla birlikte bağ doku, kıkırdak zarı ve mimik kasları yer almaktadır.  Burunda tüm bu yapıların üzerinde ise  burun derisi yer almaktadır.

Burun boşluğunun yapısı nasıl olur?

Burun boşluğu burun deliğinin başladığı noktadan arkada yer alan nefes borusunun başlangıcına kadar gitmektedir.  Burun boşluğunun ortasında septum isimli duvar ile söz konusu boşluk iki farklı bölüme ayrılmaktadır.

Burun septumunun ön bölümünde kıkırdak arka bölümünde ise kemik bulunmaktadır.  Burun boşluğunun tabanı yanak kemiğini oluştururken damak kemiği de bu bölgede yer almaktadır.  Burun boşluğundaki dış duvarda ise yanak kemiği yer alır. Burun boşluğunda tavan bölümünde de ethmoid kemiği yer almaktadır. Burun bölgesinin yan duvarında burun eti diğer adıyla da konkalar yer almaktadır. Konkalar alt, orta ve üst konka olarak üç farklı bölümü oluşturur.

Burun boşluğu üç bölümden meydana gelmektedir;

  • Alt burun boşluğu

Burun tabanıyla alt konka arasında yer alan bölgeye verilen isimdir.  Söz konusu bölüme göz yaşı kanalı dökülmektedir. Kişinin ağladığında burun akması bu bölgeye göz yaşı kanalının dökülmesi sebebiyledir.

  • Orta burun boşluğu

Bu bölüm alt konka ve orta konka arasında yer alan burun içindeki orta bölümde yer alan boşluk olarak nitelendirilebilir. Bu bölgede maksil, frontal ve ön ethmoid sinüsleri akıntıları yer alır. Orta burun boşluğunda bir tıkanıklık ortaya çıkarsa kişide sıvı birikimi görülür ve ilerleyen dönemde ise baş ağrısı şikayetlerinde artış gözlenir.

  • Üst burun boşluğu

Orta konka bölümünün hemen üstünde yer alan boşluktur.  Bu bölgede ethmoid ve sfenoid sinüs akıntıları yer almaktadır. Bölgenin temel işlevi burnun koku alma işlevinin yerine getirilmesidir.

Burunun görevleri nelerdir?

Burun birçok konuda vücutta görevi bulunan bir organdır. Burun görevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Vücutta yer alan nefesin normal yolu burun olmaktadır. Buruna gelen nefes ısıtılır, nemlendirilir ve süzülür.  Süzme işlevi sırasında burun kılları görev alır. Burunda bir tıkanıklık olursa kişiler ağızdan nefes alır. Ağızdan alınan hava kuru, soğuk ve süzülmemiş olduğu için akciğer hastalıklarına yol açabilir.
  • Burunun işlevi arasında koku alma da bulunmaktadır. Burun tat almaya destek olan bir bölümüdür. Burunda bir hastalık olması durumunda yemeklerden tat almak zor olacaktır.
  • Burun ses oluşumunda da görev alır. Ağızda yer alan soluk borusunun alanındaki ses tellerinde ortaya çıkmaktadır. Burundan geçen hava ile rezonans ortaya çıkar. Bir kişinin grip olduktan sonra sesinin değişmesinin sebebi de burnun ses oluşumunda görev almasıdır.
  • Orta kulakta gerçekleşen havalanma burnun arka bölümünde ortaya çıkar.
  • Sinüsler için boşaltma görevinin yerine getirilmesini sağlar. 

Burun Estetiği – Rinoplasti hakkında bilgi almak isterseniz bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Altan Yücetaş hakkında bilmek istedikleriniz

İlk orta ve lise eğitimini dereceyle Adana’da tamamladıktan sonra 1992-1999 yılları arasında Eskişehir Tıp Fakültesinde eğitim görerek tıp doktoru oldu. Aynı yıl, Dicle Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ana bilim dalında estetik, mikro cerrahi, konjenital(doğumsal) anamoliler, yanık tedavisi ve cerrahisi, yüz kırıkları, el cerrahisi, doku nakilleri, baş ve boyun cerrahisi, sinir- kas nakilleri ameliyatlı ve ameliyatsız estetik cerrahi konusunda eğitimine başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizi Arayalım

İletişim bilgileriniz bırakın biz bizi arayalım.





    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    0(541) 233 9313